Yleiskatsaus vähärasvaiseen ruokavalioon

Vähärasvainen ruokavalio

Vähärasvainen ruokavalio luotiin 1950-luvulla vähentämään sydänsairauksien riskiä. Teorian mukaan vähärasvaisten ja kolesterolipitoisten ruokien syöminen auttaa alentamaan veren kolesterolitasoja ja vähentää sydänsairauksien riskiä. Vaikka vähärasvainen ruokavalio on ollut olemassa vuosikymmeniä, se on edelleen paljon keskusteltu aihe.

Vähärasvaisen ruokavalion kriitikot sanovat, että vähärasvainen ruokavalio ei ole tehokas vähentämään sydänsairauksien riskiä ja voi jopa olla haitallista. He väittävät, että vähärasvaisten ruokien syöminen voi johtaa painonnousuun ja muihin terveysongelmiin, kuten korkeaan verenpaineeseen ja tyypin 2 diabetekseen.

Vähärasvaisen ruokavalion kannattajat puolestaan väittävät, että vähärasvainen ruokavalio on terveellinen tapa syödä ja että se voi auttaa vähentämään sydänsairauksien riskiä. He sanovat, että on tärkeää valita terveellisiä, vähärasvaisia ​​ruokia ja rajoittaa tyydyttyneitä ja epäterveellisiä rasvoja.

Joten sopiiko vähärasvainen ruokavalio sinulle? Vastaus riippuu yksilöllisistä olosuhteistasi. Jos sinulla on riski saada , keskustele lääkärisi kanssa siitä, sopiiko vähärasvainen ruokavalio sinulle. Jos olet terve ja haluat vähentää sydänsairauksien riskiä, ​​vähärasvainen ruokavalio voi olla hyvä vaihtoehto. Jos kuitenkin yrität laihtua, vähärasvainen ruokavalio ei ehkä ole paras valinta – saatat pärjätä ruokavaliolla, joka sisältää enemmän terveellisiä rasvoja.

Vähärasvainen muotiruokavalio

Vähärasvainen ruokavalio oli muotia varsinkin 1990-luvulla. Naiset kaikkialla vähensivät rasvaa aterioistaan ​​ja korvasivat sen hedelmillä ja vihanneksilla. Monet ihmiset ajattelevat, että vähärasvainen ruokavalio on terveellistä, mutta näin ei aina ole. Monien niin kutsuttujen vähärasvaisten ruokien ongelmana on, että ne täytetään sokerilla rasvan puutteen kompensoimiseksi.

Kun vähennät rasvan saantia, vähennät myös terveellisten rasvojen, kuten kertatyydyttymättömien rasvojen ja omega-3-rasvahappojen, saantia. Nämä rasvat ovat tärkeitä terveydelle, eikä niitä voida täysin korvata hedelmillä, vihanneksilla tai millään muulla elintarvikeryhmällä. On tärkeää ymmärtää, kuinka paljon rasvaa sinun tulee syödä päivittäin sen sijaan, että keskittyisit tiettyihin vähärasvaiseen ruokavalioon liittyviin ruokiin tai ateriasuunnitelmiin. , joka vastaa yksilöllisiin tarpeisiisi, auttaa sinua laihduttamaan ja parantamaan yleistä terveyttäsi.

Kuinka paljon rasvaa sinun pitäisi syödä?

Se, kuinka paljon rasvaa sinun pitäisi syödä, riippuu useista tekijöistä, mukaan lukien sukupuolestasi, painostasi, iästäsi ja aktiivisuustasostasi. Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että miesten tulisi kuluttaa 20-35% päivittäisistä kaloreistaan ​​rasvasta ja naisten noin 20-30% päivittäisistä kaloreistaan ​​rasvasta.

Näihin prosenttimääriin ja ruokavalion ihanteelliseen rasvamäärään liittyy kiistaa. Parempi lähestymistapa on keskittyä tasapainoiseen ruokavalioon, jossa on erilaisia ​​ruokia ja kohtuullinen määrä rasvaa. auttaa sinua täyttämään ravintotarpeesi ja parantamaan yleistä terveyttäsi.

Terveellisen ruokavalion tulee sisältää kaikki välttämättömät . Näitä ravintoaineita ovat vitamiinit, kivennäisaineet, aminohapot, rasvahapot ja vesi. Terveellinen ravitsemus voi auttaa suojaamaan kroonisilta sairauksilta ja edistää tervettä ikääntymistä. voi myös auttaa sinua laihduttamaan ja ylläpitämään terveellistä painoa pitkällä aikavälillä. Liian paljon tai liian vähien kaloreiden syöminen voi johtaa painonnousuun.

Miksi vähärasvaisista ruokavalioista tuli niin suosittuja?

Vähärasvaisista ruokavalioista tuli suosittuja 1990-luvulla, jolloin rasvaa pidettiin vihollisena. New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistu suuri tutkimus paljasti kuitenkin, että vähärasvainen ruokavalio ei johda painonpudotukseen. Itse asiassa vähärasvaisen ruokavalion osallistujat jopa lihoivat.

Tämä tutkimus yhdessä muiden vastaavien kanssa sai monet terveysasiantuntijat kyseenalaistamaan vähärasvaisen ruokavalion. Vähärasvaisten ruokavalioiden ongelmana on, että ne sisältävät usein suuria määriä sokeria rasvan puutteen korvaamiseksi. Monet ”vähärasvaiset” ruoat sisältävät paljon sokeria ja vähän ravintoaineita. Nämä ruoat eivät auta sinua täyttämään ravitsemuksellisia tarpeitasi ja voivat jopa johtaa painonnousuun. Parempi lähestymistapa on keskittyä tasapainoiseen ruokavalioon, joka sisältää kaikki tarvitsemasi .

Vähärasvaisten ruokien ongelma

Monet vähärasvaisiksi merkityt ruoat ovat täynnä sokeria. Sen sijaan, että keskittyisit vähärasvaisiin ruokiin, keskity terveellisiin ruokiin. Runsaasti prosessoituja ruokia sisältävän ruokavalion syöminen vahingoittaa terveyttäsi ja johtaa painonnousuun.

Terveellisistä ruoista koostuva ruokavalio edistää painonpudotusta ja parantaa yleistä terveyttäsi. Vaikka on tärkeää välttää prosessoituja ja vähärasvaisia ​​ruokia, sinun ei tarvitse poistaa rasvaa ruokavaliostasi.

Terveelliset rasvat ovat välttämättömiä terveydelle, eikä niitä voida korvata hedelmillä, vihanneksilla tai millään muulla elintarvikeryhmällä. Terveet rasvat antavat energiaa, säätelevät aineenvaihduntaa ja edistävät aivojen terveyttä. Ne voivat myös auttaa sinua tuntemaan olosi kylläiseksi ja tyytyväiseksi aterian jälkeen.

Terveellisen ruokavalion perusteet

Terveellisen ruokavalion tulee sisältää runsaasti ravintoaineita ja kohtuullinen määrä kaloreita. auttaa sinua laihtumaan ja täyttää ravintotarpeesi. Yleisesti ottaen sisältää korkealaatuisia proteiineja, terveellisiä rasvoja, käsittelemättömiä hiilihydraatteja ja kuitupitoisia ruokia. Runsaasti näitä ravintoaineita sisältävä ruokavalio auttaa sinua täyttämään ravintotarpeesi ja edistää painonpudotusta.

Ei ole olemassa ”oikeaa” ruokavaliota, joka sopisi kaikille. Ruokavaliosi tulee räätälöidä yksilöllisten tarpeidesi ja tavoitteidesi mukaan. Laihtumista haluavan tulisi noudattaa vähäkalorista ruokavaliota. Jonkun, joka haluaa rakentaa lihaksia, tulisi noudattaa runsaasti proteiinia sisältävää ruokavaliota.

Yhteenveto

On tärkeää ymmärtää, kuinka paljon rasvaa sinun tulee syödä päivittäin sen sijaan, että keskittyisit tiettyihin vähärasvaiseen ruokavalioon liittyviin ruokiin tai ateriasuunnitelmiin. , joka sisältää kaikki tarvitsemasi , auttaa sinua laihduttamaan ja parantaa yleistä terveyttäsi.

Terveellisen ruokavalion tulee sisältää runsaasti ravintoaineita ja vähän kaloreita. Yleensä se sisältää proteiineja, terveellisiä rasvoja, käsittelemättömiä hiilihydraatteja ja kuitupitoisia ruokia. Runsaasti näitä ravintoaineita sisältävä ruokavalio auttaa sinua täyttämään ravintotarpeesi ja edistämään painonpudotusta.

Tietoja kirjoittajasta: Terveellinen Ruokavalio