Raakaruokavalio
Raakaruokaruokavalio on ruokailutapa, jossa keskitytään kypsentämättömään ja prosessoimattomaan luomuruokaan. Raakaruokavalion kannattajat uskovat, että tämäntyyppinen ruoka on ravitsevampaa ja sisältää enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita kuin keitetyt tai prosessoidut ruoat.
Raakaruokavalioon kuuluu tyypillisesti enimmäkseen raakojen hedelmien, vihannesten, pähkinöiden, siementen, itujen ja luonnonvaraisten kasvien syöminen. Sitä kutsutaan myös kypsentämättömän ruoan ruokavalioksi, elävän ruoan ruokavalioksi tai nimellä elävä ravinto.
On tärkeää ymmärtää, miksi joku valitsee raakaruokadieetin, ennen kuin aloittaa sellaisen itse. Tämä artikkeli kattaa kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää raakaruokavaliosta, jotta voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen siitä, sopiiko se sinulle.
Miksi noudattaa raakaruokadieettiä?
On monia syitä, miksi joku valitsee raakaruokadieetin. Joillekin se on elämäntapavalinta, jonka he ovat tehneet eettisistä tai uskonnollisista syistä. Toisille se on tapa käsitellä tiettyjä terveysongelmia.
Raakaruokavalion syömisen on osoitettu auttavan painonpudotuksessa , parantavan diabeteksen hallintaa ja se voi jopa auttaa astmaan. Allergioista tai autoimmuunisairauksista kärsiville ihmisille raakaruokavalion syöminen voi auttaa lievittämään joitakin näiden sairauksien oireita.
On tärkeää huomata, että raakaruokaruokavalio ei sovi kaikille. On usein suositeltavaa, että raskaana olevat naiset, imeväiset ja lapset eivät noudata raakaruokavaliota, koska se voi olla vaarallista ja voi johtaa ravitsemuksellisiin puutteisiin, jotka voivat olla haitallisia.
Raakaruokavalion edut
Raakaruokavalion noudattamiseen liittyy useita etuja. Jotkut näistä sisältävät:
- Painonpudotus – Raakaruokavalion on osoitettu tukevan rasvan menetystä erityisesti vatsan alueelta. Tämä voi auttaa vähentämään sydänsairauksien riskiä.
- Parempi ruoansulatus – Raakaruoka hajoaa ja imeytyy elimistössä helpommin, mikä voi auttaa ummetuksen kaltaisissa ongelmissa.
- Parempi energiataso – Energian puute liittyy usein epätasapainoiseen ruokavalioon ja joskus myös vitamiinien tai kivennäisaineiden puutteeseen. Runsaasti raakoja ruokia sisältävä ruokavalio voi auttaa sinua tuntemaan olosi energisemmäksi, vähemmän väsyneeksi ja keskittyneemmäksi.
- Parempi mieli ja parempi uni – Runsaasti raakoja ruokia sisältävä ruokavalio voi myös olla hyödyllinen stressin, ahdistuksen ja muiden mielialahäiriöiden hoidossa. Raakaruoka sisältää runsaasti magnesiumia, jolla tiedetään olevan kehoa rauhoittava vaikutus.
Raakaruokavalion haitat
Kuten millä tahansa ruokavaliolla, raakaruokavaliolla on myös joitain haittoja. Jotkut näistä sisältävät:
- Kustannukset – Raakaruoka voi olla kalliimpaa kuin muut elintarvikkeet kausiluonteisuuden, kuljetusvaikeuksien ja saatavuuden vuoksi.
- Täydellisten proteiinien puute – Joistakin kasviperäisistä proteiineista puuttuu aminohappoja, jotka ovat välttämättömiä ihmisen elämiselle välttämättömien täydellisten proteiinien tuottamiseksi. Jotkut raakaruokailijat suosittelevat palkokasvien ja jyvien yhdistämistä pähkinöiden, siementen ja itujen kanssa kokonaisvaltaisten proteiinien muodostamiseksi.
- B12- ja D-vitamiinien puute – Koska näitä vitamiineja sisältäviä ruokia ei kyetä valmistamaan, raakaruokavalion noudattajilla voi tulla niiden puutos ajan myötä.
- Bakteeritartuntojen riski – Raakakasvikset ja muut ruoat ovat usein bakteerien saastuttamia, ja ne on pestävä perusteellisesti sairauksien ehkäisemiseksi.
Raakaruokaruokavalion noudattaminen
Jos harkitset raakaruokadieetin aloittamista, sinun on ensin määritettävä, kuinka tarkasti haluat noudattaa tätä ruokavaliota.
Jotkut ihmiset haluavat syödä täysin raakaa ruokavaliota, syömällä vain raakoja hedelmiä, vihanneksia, ituja ja pähkinöitä. Toiset päättävät noudattaa enimmäkseen raakaa ruokavaliota ja syövät joitain raakaruokia, mutta myös joitain kypsennettyjä ruokia.
Kun aloitat raakaruokadieetin, on hyvä idea siirtyä siihen hitaasti ravitsemuksellisten puutostilojen ehkäisemiseksi. On myös tärkeää varmistaa, että saat riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita, erityisesti B12-vitamiinia ja D-vitamiinia, koska niitä on vaikeampi saada raakaruoasta.
Raakaruokavaliolla syöt todennäköisesti enemmän hedelmiä ja vihanneksia kuin olet tottunut. Useimmat raakaruoat sisältävät paljon kuitua, mikä auttaa pitämään ruuansulatusjärjestelmän toiminnassa.
Vinkkejä onnistuneeseen raakaruokavalioon
Noudata tasapainoista ateriasuunnitelmaa. On tärkeää varmistaa, että saat riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita ruokavaliostasi syömällä erilaisia raaka-aineita. Muista sisällyttää päivittäiseen ruokavalioosi raakoja vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä ja ituja.
On myös tärkeää varmistaa, että saat tarpeeksi proteiinia, kalsiumia, rautaa ja kuitua. Sisällytä terveellisiä rasvoja ruokavalioosi. Rasva on välttämätön ravintoaine, joka auttaa kehoasi imemään vitamiineja, lisää energiatasoasi ja pitää sinut kylläisenä.
Terveellisiä rasvoja löytyy raakaruoista, kuten avokadoista, oliiveista, pähkinöistä, siemenistä ja tietyntyyppisistä palkokasveista.
Muista nesteytys. On tärkeää pysyä nesteytettynä raakaruokavalion noudattamisen aikana, koska monet hedelmät ja vihannekset sisältävät runsaasti vettä. Voit myös juoda raakakasvismehuja, kookosvettä, yrttiteetä ja vettä kurkku- tai sitruunaviipaleilla.
Yksi asia, joka tulee pitää mielessä, jos aiot aloittaa raakaruokavalion, on se, että ateriasuunnitelma ja välipala tien päällä voi olla hieman haastavampaa. Netistä löytyy runsaasti reseptejä ja vinkkejä, mutta voi kestää jonkin aikaa, ennen kuin tottuu ruoanlaittoon ja syömiseen tällä tavalla.
Jos olet kiinnostunut kokeilemaan raakaruokaruokavaliota, aloita lisäämällä asteittain enemmän raakaruokia ruokavalioosi. Aloita syömällä muutamia raakoja hedelmiä ja vihanneksia joka aterialla ja lisää sitten pähkinöitä ja siemeniä. Kun pääset mukautumaan raakaruokavalioon, voit alkaa kokeilla monimutkaisempia reseptejä.
Yhteenveto
Raakaruokaruokavalio on loistava tapa parantaa yleistä terveyttäsi ja ravitsemustasi. Ja vaikka se saattaa aluksi tuntua rajoittavalta, monet ihmiset huomaavat nauttivansa erilaisista ruoista, joita he saavat syödä noudattaessaan raakaruokaruokavaliota. Jos haluat kokeilla raakaruokaruokavaliota, keskustele ensin lääkärisi kanssa ja noudata tasapainoista ateriasuunnitelmaa varmistaaksesi, että saat kaikki tarvitsemasi ravintoaineet ruokavaliostasi.