Yleiskatsaus Zone-dieettiin

Zone-ruokavalio on Barry Searsin kehittämä ravitsemussuunnitelma, joka keskittyy makroravinteiden – hiilihydraattien, proteiinin ja rasvan – suhteeseen ruokavaliossasi. Zone-ruokavalio tasapainottaa nämä kolme ravintoainetta aterioiden jälkeisen insuliinivasteen säätelemiseksi. Kun hallitset insuliinivastetta, voit pudottaa painoa ja ylläpitää sitä pitkällä aikavälillä.

Zone-ruokavalio ei ole vain uusi villitysdieetti, vaan pikemminkin , joka pitää sinut terveenä läpi elämän, jos sitä noudatetaan oikein. Zone-ruokavalion ymmärtäminen voi olla hämmentävää, koska siitä on niin monia versioita, joissa on erilaisia ​​selityksiä ja lähestymistapoja.

Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä on, miten se toimii, sen hyvät ja huonot puolet, sen mahdolliset sudenkuopat sekä kuinka voit ottaa sen käyttöön omassa elämässäsi.

Millainen on?

Zone-ruokavalio on eräänlainen ruokavalion lähestymistapa, joka keskittyy makroravinteiden määriin, jotka tulisi syödä kullakin aterialla.

Zone-dieetin kannattajat väittävät, että ruokien syöminen oikeassa määrin voi auttaa hallitsemaan verensokeria, vähentämään nälkää, lisäämään energiaa, parantamaan mielialaa ja edistämään painonpudotusta.

Nimi ”Zone” eli ”vyöhyke” viittaa aineenvaihdunnan tasapainoon, joka tapahtuu, kun ruokavaliosi on oikein kalibroitu kehosi tarpeisiin. Kun ruokavaliosi on Zone-alueella, kehosi käyttää energiaa tehokkaammin ja sitä varastoituu vähemmän rasvaksi.

Zone-ruokavalio sekoitetaan usein verensokerin hallintatekniikkaan, joka tunnetaan nimellä glykeeminen indeksi. Nämä kaksi liittyvät toisiinsa, mutta eroavat toisistaan.

Kuinka Zone-ruokavalio toimii?

Zone-ruokavalio on runsasproteiininen, kohtalaisen hiilihydraattipitoinen ja vähärasvainen ruokavalio. Se on yhdistelmä, jossa syödään usein pienempiä aterioita ja vähennetään sokerin määrää koko päivän ajan.

Zone-ruokavaliossa on kyse tasapainon löytämisestä kolmen makroravinteen – proteiinin, hiilihydraatin ja rasvan – välillä. Tämän tasapainon löytäminen antaa meille mahdollisuuden säädellä verensokeritasoamme. Kun meillä on jatkuva energian saanti koko päivän ja yön, se helpottaa keskittymistä ja ajatusten kohdistamista oikeisiin asioihin ja meillä on enemmän energiaa tehdä asioita, joita rakastamme.

Zone-ruokavalio on suunniteltu pitämään hallinnassa. Insuliinin määrä kehossa kasvaa, kun syömme hiilihydraatteja. Insuliinia vapautuu kun hiilihydraatteja prosessoidaan energiaksi, jota kehomme käyttää.

Zone-dieetin edut

Zone-ruokavaliolla on monia etuja. Yksi suurimmista eduista on laihtuminen. Zone-ruokavalio keskittyy syömiseen vähemmän ja insuliinivasteen tasapainottamiseen. Kun et syö enemmän kuin tarvitset, on vähemmän todennäköistä, että varastoit ravintoaineita rasvana.

Zone-ruokavalio voi myös auttaa mielen selkeyteen ja keskittymiseen. Kun kehollamme on kaikki, mitä se tarvitsee toimiakseen kunnolla, on helpompi keskittyä päivittäisiin tehtäviimme.

Yksi asia, joka on pidettävä mielessä, on, että sinun on noudatettava Zone-ruokavaliota erittäin tarkasti, jotta nämä hyödyt toteutuvat. Se ei ole ruokavalio, jota voidaan toteuttaa vain satunnaisesti. Jos sinulla on tahdonvoimaa noudattaa Zone-ruokavaliota, näet todennäköisesti monia etuja.

Zone-dieetillä on useita väitettyjä etuja, mukaan lukien:

  • Parempi painonpudotus – Zone-dieetin sanotaan auttavan sinua laihtumaan nopeammin kuin muiden ruokavalioiden, koska se auttaa sinua polttamaan enemmän kaloreita.
  • Vähemmän tulehduksia – tulehdukset on yhdistetty useisiin kroonisiin terveysongelmiin, joten Zone-dieetin sanotaan auttavan vähentämään näiden sairauksien kehittymisen riskiä.
  • Parempi henkinen selkeys ja – Zone-dieetin sanotaan auttavan sinua tuntemaan olosi keskittyneemmäksi ja valppaammaksi.
  • Pienempi syöpäriski – Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että tulehdusten vähentäminen voi auttaa vähentämään syöpäriskiäsi.
  • Parempi sydämen terveys – Zone-dieetin sanotaan auttavan parantamaan sydämesi terveyttä vähentämällä tulehduksia ja parantamalla kolesterolitasojasi.

Zone-dieetin haitat

Zone-ruokavaliota ei ole helppo noudattaa. Se edellyttää jatkuvaa ruoan saatavuutta, huolellista ateriasuunnittelua ja rautaista tahtoa vastustaa kiusauksia. Jatkuva pienempien aterioiden syöminen koko päivän ajan saattaa saada sinut tuntemaan olosi liian kylläiseksi ja syömään liikaa joka aterialla.

Zone-dieetti on erittäin proteiinipitoinen ruokavalio, joka voi aiheuttaa munuaisstressiä, jos sitä noudatetaan pitkään. Kun noudatat Zone-ruokavaliota, sinun on vältettävä runsaasti sokeria sisältäviä ruokia. Sokeria löytyy muustakin kuin makeisista. Sitä löytyy myös monista yleisistä elintarvikkeista, kuten leivästä, pastasta ja jopa hedelmistä.

Zone-dieetin mahdollisia sudenkuoppia

Kuten monien muidenkin ruokavalioiden kohdalla, Zone-ruokavaliota voi olla vaikea noudattaa pitkällä aikavälillä. Se vaatii paljon kurinalaisuutta ja huolellisuutta ollakseen tehokas.

Sinun on oltava erittäin tarkkana syömisistäsi ja kuinka paljon kutakin makroravintoa kulutat. Voi olla vaikeaa tietää tarkalleen, kuinka paljon jokaisesta makroravinteesta sinun on syötävä. Tämä voi johtaa tiettyjen ravintoaineiden yli- tai alisyömiseen.

Zone-ruokavalio suosittelee myös tiettyjen elintarvikkeiden ja ainesosien välttämistä, mikä voi tehdä siitä erittäin rajoittavan. Zone-ruokavalion noudattaminen voi olla vaikeaa, jos olet matkoilla, syöt ystävien kanssa tai yrität syödä ulkona. Se ei myöskään sovellu ihmisille, joilla on tiettyjä terveysongelmia. - tai haimasairauksista kärsivien tulisi välttää Zone-ruokavaliota.

Yhteenveto

Zone-ruokavalio voi olla tehokas tapa laihtua, mutta se edellyttää makroravinteiden saannin tarkkaa seurantaa ja valppautta noudattaaksesi ruokavaliota.

Zone-dieetillä on monia etuja, mutta se ei ole ruokavalio, jota voidaan noudattaa mielijohteesta. Se vaatii tiukkaa noudattamista ja huolellista huomiota yksityiskohtiin. Zone-ruokavalion sovittaminen kiireiseen elämäntyyliin voi olla vaikeaa, eikä se sovi kaikille. Jos olet vakavasti laihduttamassa, sinun tulee harkita Zone-ruokavalion ottamista osaksi normaalia rutiiniasi.

 

 

Saatat pitää myös näistä

Tietoja kirjoittajasta: Terveellinen Ruokavalio