Yleiskatsaus Paleo-ruokavalioon

Paleo-ruokavalio

Paleo-ruokavalio on yksi tämän päivän suosituimmista ruokavalioista. Tämä paleoliittikaudelta peräisin oleva ruokavalio keskittyy kokonaisten ja jalostamattomien ruokien syömiseen keinona vähentää kroonisten sairauksien (kuten liikalihavuuden, diabeteksen ja verenpainetaudin) riskiä.

Paleo-ruokavalio koostuu pääasiassa kalasta, lihasta, kananmunista, hedelmistä, pähkinöistä, siemenistä ja ei-tärkkelyspitoisista vihanneksista. Yleensä se kieltää elintarvikkeet, jotka voidaan luokitella jyviksi (kuten riisi ja vehnä), pavuiksi tai palkokasveiksi (kuten soijapavut tai herneet), maitotuotteiksi (kuten maito ja jogurtti) tai sokereihin (kuten hunajaan).

Tämän rajoittavan ruokavalion edut ovat lukuisia: lisääntynyt vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti; ; parantaa verensokerin hallintaa; tulehduksien väheneminen; ja parempaan sairauksien (kuten nivelreuman) hallintaan.

Paleo-ruokavalio eroaa muista ruokavalioista

Paleo-ruokavalio ei ole vain ruokavalio – se on elämäntapa. Se on suunniteltu olemaan terveellinen tapa syödä koko loppuelämäsi ajan. Muut ruokavaliot, kuten esimerkiksi Atkins-dieetti, voivat olla hyödyllisiä painonpudotuksessa, mutta paleo on ainoa ruokavalio, jolla on potentiaalia parantaa terveyttäsi pitkällä aikavälillä.

Tämä on suuri ero näiden kahden lähestymistavan välillä: paleo-ruokavalio ei tarkoita vain painon pudottamista, vaan myös yleisen terveydentilan parantamista. Ruokavaliotrendejä tulee ja menee, mutta paleo-ruokavalio on , joka on ollut olemassa jo pitkään ja todennäköisesti pysyy olemassa jonkin aikaa. Mikä on tämän ruokavalion pitkäikäisyyden takana? Ensinnäkin se ei ole muotiruokavalio, joka lupaa nopeita tuloksia ja katoaa sitten, kun uutuus loppuu.

Paleon pitkäikäisyyttä edesauttaa myös sen monipuolisuus: se voidaan mukauttaa erilaisiin elämäntapoihin, -vartaloisiin ja -tavoitteisiin.

Miten paleo-ruokavalio toimii?

Paleo-ruokavalio perustuu ajatukseen, että meidät on geneettisesti ohjelmoitu syömään niitä ruokia, jotka olivat ihmisten saatavilla paleoliittikaudella. Se perustuu ajatukseen, että meidän pitäisi syödä kuten jo aikanaan luolamies-esi-isämme söivät.

Paleo-ruokavalio on ja ruokavalio. Ihmiset, jotka syövät tällä tavalla, poistavat ruokavaliostaan kaikki jyvät, maitotuotteet, ja monet muut ruoat. Sen sijaan he syövät kalaa, lihaa, munia, hedelmiä, pähkinöitä ja ei-tärkkelyspitoisia vihanneksia. Paleo-ruokavalio perustuu ajatukseen, että meidät on geneettisesti ohjelmoitu syömään niitä ruokia, jotka olivat ihmisten saatavilla paleoliittikaudella.

Paljon on muuttunut sen jälkeen: ympäristömme, teknologiamme ja elämäntyylimme. Mutta geenimme pysyvät samoina. Siksi paleo-ruokavalio suosittelee paluuta muinaisten esi-isiemme ruokailutottumuksiin.

Paleo-ruokavalion edut

Paleo-ruokavaliolla on monia terveyshyötyjä. Joitakin niistä on lueteltu alla:

– Jos olet ylipainoinen, huomaat todennäköisesti kehon rasvan asteittaisen vähenemisen, kun jatkat Paleo-ruokavaliota.

Parempi verensokerin hallinta – Jos sinulla on esi- tai diabetes, paleo-ruokavalio voi auttaa sinua alentamaan verensokeria.

Tulehduksien väheneminen – Viljojen ja maitotuotteiden poistaminen ruokavaliosta johtaa tulehdustilojen, kuten nivelreuman, paranemiseen.

Parempi kroonisten sairauksien hallinta – Tutkimukset osoittavat, että Paleo-ruokavalio voi auttaa vähentämään sydänsairauksien, tietyntyyppisten syöpien ja autoimmuunisairauksien  (kuten MS-taudin eli multippeliskleroosin) riskiä.

Paleo-ruokavalion huonot puolet

Paleo-ruokavaliossa on monia etuja, mutta se ei ole vailla haittoja. Jotkut niistä on lueteltu alla:

Paleo-ruokavalio on äärimmäisen rajoittava – Sinun on jätettävä ruokavaliostasi pois monia terveellisiä ruokia, kuten täysjyvävilja ja maitotuotteet.

Paleo-ruokavalion noudattaminen vie aikaa – Aterioiden valmistus kestää kauan, kun joudut käyttämään vain käsittelemättömiä aineksia.

Se voi olla kallista – Sinun on käytettävä enemmän rahaa, jos haluat syödä terveellisesti, koska sinun on ostettava vain luonnonmukaisia ​​jalostamattomia elintarvikkeita.

Paleo-ruokavalion terveyshyödyistä käydään keskustelua. Jotkut asiantuntijat sanovat, että ruokavalio ei ole terveellistä ja voi johtaa ravitsemuksellisiin puutteisiin. He väittävät, että Paleo-ruokavalio on liian rajoittava ja voi johtaa välttämättömien ravintoaineiden puutteeseen.

Kuinka pääsen alkuun Paleo-ruokavaliossa?

Jos olet kiinnostunut kokeilemaan Paleo-ruokavaliota, sinun on tiedettävä muutamia asioita. Ensimmäinen askel on siirtyä käsittelemättömiin elintarvikkeisiin. Tämä tarkoittaa prosessoitujen elintarvikkeiden, sokeripitoisten juomien ja keinotekoisten makeutusaineiden poistamista ruokavaliosta.

Seuraava askel on lisätä keittiöösi paleoystävällisiä ruokia. Tämä sisältää , kuten siipikarja, naudanliha, sianliha ja kala, sekä ja vihannekset. Paleo-ruokavaliota noudattaessa on tärkeää välttää runsaasti sokeria, epäterveellisiä rasvoja ja hiilihydraatteja sisältäviä ruokia.

Sopiiko Paleo-ruokavalio minulle?

Paleo-ruokavalio ei sovi kaikille. Jos sinulla on ruoka-aineallergioita tai yliherkkyyttä, saatat joutua välttämään joitain Paleo-ruokavalion ruokia. Jos olet raskaana tai imetät, keskustele lääkärisi kanssa ennen Paleo-ruokavalion aloittamista.

Yhteenveto

Paleo-ruokavalio on ja ruokavalio. Se on hyvin rajoittava ja perustuu ajatukseen, että meidän pitäisi syödä kuin luolamies-esi-isämme. Paleo-ruokavaliolla on monia terveyshyötyjä, kuten parempi verensokerin hallinta ja tulehduksien väheneminen. Se ei kuitenkaan ole ilman haittoja: Paleo-ruokavalio on rajoittava, kallis ja aikaa vievä. Kaiken kaikkiaan paleo-ruokavalio on terveellinen tapa syödä pitkällä aikavälillä.

Paleo-ruokavalio (tunnetaan  myös nimillä paleodieetti tai kivikautinen ruokavalio) näyttää olevan lupaava tapa parantaa terveyttä ja laihtua. Vaikka ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta kysymykseen siitä, onko Paleo-ruokavalio sinulle oikea vai ei, sitä kannattaa harkita, jos etsit terveellistä ja kestävää tapaa syödä.

Tietoja kirjoittajasta: Terveellinen Ruokavalio