Yleiskatsaus vegaaniruokavalioon

Vegaaniruokavalio

Vegaaniruokavalioon on kiinnitetty enemmän huomiota viime vuosina. Ei ole yllätys, että ihmiset ovat kiinnostuneita siitä; loppujen lopuksi kasvispohjaisella ruokavaliolla on paljon terveyshyötyjä.

Vegaaniruokavalio keskittyy luonnollisten ja jalostamattomien elintarvikkeiden syömiseen samalla kun se eliminoi (kuten liha, kala, munat ja maitotuotteet) – jotka selvästi muodostavat suurimman osan useimmista nykyisistä tavallisista ruokavalioista. Näin tehdessään vegaanit eliminoivat eläinrasvojen, kolesterolin ja proteiinien saannin lihasta ja muista eläinlähteistä.

Vegaaniruokavalion kasvavan suosion myötä siitä tulee runsaasti tietoa, sekä luotettavaa että epäluotettavaa. Mitä vegaanisuus sitten käytännössä tarkoittaa? Mitä hyötyä vegaanisesta ruokavaliosta on? Tarvitseeko sinun olla ravitsemusterapeutti voidaksesi seurata sitä? Onko tällä ruokavaliolla huonoja puolia? Tässä on kaikki mitä sinun tulee tietää vegaaniruokavaliosta:

Mitä vegaanisuus tarkoittaa?

Vegaani tarkoittaa sellaisen ruokavalion käyttämistä, joka ei sisällä eläinperäisiä tai eläinperäisiä tuotteita. Tämä tarkoittaa, että vegaanit eivät syö lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita tai muita eläinperäisiä tuotteita, kuten gelatiinia, maitotuotteita, hunajaa jne.

Vegaaniruokavalioita on kolmenlaisia:

 • Raakavegaaniruokavalio: Tämä ruokavalio koostuu käsittelemättömistä, kypsentämättömistä ruoista. Se sisältää myös runsaasti ituja, siemeniä ja pähkinöitä.
 • Elävä vegaaniruokavalio: Tämä ruokavalio perustuu raakavegaaniruokavalioon, mutta se sisältää myös joitain kypsennettyjä ruokia.
 • Luomuvegaaniruokavalio: Tämä ruokavalio keskittyy luomuruokaan. Se on enimmäkseen raakaa ja vegaanista, mutta se voi sisältää joitain maitotuotteita.

Miksi noudattaa vegaaniruokavaliota?

On monia syitä, miksi saatat haluta noudattaa vegaanista ruokavaliota. Vegaanit väittävät usein, että se auttaa heitä tuntemaan olonsa kevyemmiksi, energisemmäksi ja nukkumaan paremmin.

Riippuen siitä, minkä tyyppistä vegaaniruokavaliota noudatat, voit myös kokea painonpudotusta ja parempaa ruoansulatusta. Vegaaniruokavalion noudattaminen voi myös olla loistava tapa pienentää hiilijalanjälkeäsi, mikä on erityisen tärkeää ilmastonmuutoksen edessä. Vegaaniruokavalio vaatii vähemmän vettä, lannoitteita ja energiaa kuin tavallinen ruokavalio, mikä tarkoittaa pienempiä hiilidioksidipäästöjä.

Ympäristöhyötyjen lisäksi vegaaniruokavalio voi myös auttaa vähentämään sydänsairauksien ja tiettyjen syöpien riskiä sekä alentamaan verenpainetta ja kolesterolia. Tietenkään kaikki vegaanit eivät koe näitä etuja, koska jotkut eivät välttämättä täytä päivittäisiä ravintovaatimuksiaan, joten on tärkeää noudattaa terveellistä vegaaniruokavaliota huolellisesti.

Vegaaniruokavalion vaatimukset

Vaikka jokainen vegaaniruokavalio on erilainen, on tiettyjä ravintoaineita, jotka yleensä puuttuvat vegaaniruokavalioista. Vegaanien kannattaa ottaa nämä huomioon, jotta he voivat täyttää päivittäiset ravitsemustarpeensa.

Proteiini: Vaikka proteiinia löytyy kaikista elintarvikkeista, eläintuotteet ovat yleisimpiä lähteitä. Tästä syystä vegaaneille on erityisen tärkeää saada riittävästi proteiinia ruokavaliossaan. Erinomaisia ​​vegaanisen proteiinin lähteitä ovat , palkokasvit, maapähkinävoi, hampunsiemenet sekä pähkinät ja siemenet.

Kalsium: Kalsium on tärkeä ravintoaine luuston terveydelle. Vaikka maitotuotteet ovat yleisin kalsiumin lähde, voit löytää sitä monista muista elintarvikkeista, kuten parsakaalista, manteleista, väkevöidystä appelsiinimehusta ja soijapavuista.

: on tärkeä terveelle verelle ja solujen oikealle toiminnalle, ja sitä löytyy monista erilaisista elintarvikkeista. Vegaanisia raudan lähteitä ovat linssit, pavut, väkevöidyt viljat, pähkinät ja tofu.

Vegaaniruokavalion edut

Kuten edellä mainittiin, vegaaniruokavaliolla voi olla monia etuja. Tässä on muutamia tärkeimpiä, jotka kannattaa pitää mielessä:

 • Terveemmät sydämet: Vegaaniruokavalio voi auttaa vähentämään sydänsairauksien ja aivohalvauksen riskiä, ​​jotka ovat kaksi yleisintä kuolinsyytä maailmanlaajuisesti.
 • Terveempi vartalo: Vegaaniruokavalio voi auttaa sinua laihduttamaan, vähentämään tyypin 2 diabeteksen riskiä ja parantamaan untasi.
 • Terveempiä eläimiä: Kun olet vegaani, et edistä eläinten kärsimystä. Tämä voi olla erityisen tärkeää eläinoikeusaktivisteille.
 • Terveellisempi ympäristö: Lihansyönnin vähentäminen voi pienentää hiilijalanjälkeäsi huomattavasti.
 • Terveemmät lompakot: Vegaaniruoat ovat usein halvempia kuin eläintuotteet, mikä tekee vegaaniruokavaliosta edullisempaa.

Vegaanisen ruokavalion haitat

Aivan kuten vegaanisella ruokavaliolla on monia etuja, on myös joitain haittoja.

Tässä on muutamia asioita, jotka on hyvä pitää mielessä:

 • Päivittäisten tarpeiden täyttäminen: Kuten mikä tahansa muu ruokavalio, on tärkeää täyttää tiettyjen ravintoaineiden päivittäiset tarpeet. Vegaanit saattavat joutua aktiivisesti varmistamaan, että he saavat tarpeeksi proteiinia, rautaa ja kalsiumia.
 • Monimuotoisuuden puute: Vegaaniruokavalion noudattaminen voi johtaa ruokavaliosi vaihtelun puutteeseen, koska useimmat vegaaniruoat ovat hyvin samankaltaisia.
 • Proteiinin puute: Joissakin vegaaniruokavalioissa on liian vähän proteiinia, kun taas toisissa on liikaa, mikä voi johtaa terveysongelmiin. Tämä voi tehdä tärkeäksi päivittäisen proteiinitarpeen täyttämisen vegaanisen proteiinijauheen avulla.

Vegaaniruokavalio ja painonpudotus

Vegaanisen ruokavalion noudattamisesta on monia etuja, mukaan lukien painonpudotus. Kun siirryt vegaaniseen ruokavalioon, saatat huomata, että syöt automaattisesti vähemmän edes yrittämättä. Tämä johtuu siitä, että kasviperäisten ruokien kaloritiheys on tyypillisesti pienempi kuin liha- ja maitotuotteissa. Toisin sanoen voit syödä enemmän kasviperäisiä ruokia samalla kalorimäärällä kuin liha- ja maitotuotteita.

Vegaaniruokavaliossa on myös runsaasti kuitua, mikä voi auttaa sinua tuntemaan kylläisyyttä pidempään. Lisäksi vegaaniruoat sisältävät tyypillisesti vähän tyydyttyneitä rasvoja ja kolesterolia, mikä voi auttaa vähentämään sydänsairauksien riskiä. Vegaaniruokavalion noudattaminen voi myös vähentää ympäristövaikutuksia, sillä eläinviljely on yksi johtavista kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajista.

Jos haluat laihtua, siirtyminen vegaaniseen ruokavalioon on loistava tapa tehdä se. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kaikki vegaaniruoat eivät ole vähäkalorisia. Siellä on paljon epäterveellisiä vegaaniruokia, kuten prosessoidut välipalat ja sokeripitoiset juomat. Muista keskittyä terveellisten kasvipohjaisten ruokien syömiseen maksimoidaksesi vegaaniruokavalion painonpudotuksen hyödyt.

Yhteenveto

Jos olet kiinnostunut kokeilemaan vegaaniruokavaliota saatavilla on monia resursseja, jotka auttavat sinua pääsemään alkuun. Ensimmäinen ilmeinen askel on korvata liha, , kala ja maitotuotteet kasviperäisillä vastaavilla. Saatavilla on monia kasvipohjaisia ​​versioita tavallisista eläinperäisistä ruoista, kuten vegaanisia hampurilaisia, vegaanista pekonia ja vegaanista juustoa. On myös monia kasvipohjaisia ​​keittokirjoja ja verkkosivustoja, jotka voivat tarjota reseptejä ja neuvoja vegaanisen ruokavalion noudattamiseen.

Vegaaniruokavalio on mielenkiintoinen ja ravitseva tapa syödä. Mutta kuten minkä tahansa muun ruokavalion kohdalla, on tärkeää varmistaa, että saat oikeat ravintoaineet ja noudatat tasapainoista vegaaniruokavaliota. On myös tärkeää muistaa, että vegaaniruokavalioita on monia erilaisia, joten kaikki yllä olevat tiedot eivät välttämättä koske sinua. Muista kysyä neuvoa ravitsemusterapeutilta tai seurata luotettavia vegaaniblogeja varmistaaksesi, että täytät päivittäiset vaatimukset ja noudatat terveellistä vegaaniruokavaliota.

 

 

Saatat pitää myös näistä

Tietoja kirjoittajasta: Terveellinen Ruokavalio