Yleiskatsaus makrobioottiseen ruokavalioon

Makrobioottinen ruokavalio

Makrobioottinen ruokavalio on ravitsemusfilosofia ja elämäntapa, jossa painotetaan täysjyvätuotteita, papuja, hedelmiä ja vihanneksia. Se korostaa myös luonnollisia makeutusaineita, kuten hunajaa ja vaahterasiirappia sekä merisuolaa ruokasuolan sijaan.

Sana ”makro” viittaa elintarvikkeisiin, joita pidetään yleisesti terveellisinä ja joiden ympärillä tämä ruokavalio pyörii. Makrobioottinen ruokavalio keskittyy syömään pienempiä määriä ruokaa useammin. Makrobioottinen ruokavalio suosittelee myös syömistä vain 80% kylläisyyteen asti, jotta vältytään ylensyömiseltä.

Makrobioottinen suosittelee syömistä kerran kolmessa tunnissa ja hyvin rajatusta ruokalistasta. On monia syitä, miksi joku saattaa päättää noudattaa tämän ruokavalion periaatteita, mukaan lukien kehon stressin vähentäminen, maksan ja munuaisten puhdistaminen, painon pudottaminen tai yksinkertaisesti sen ruoan makua parantavien ominaisuuksien vuoksi.

Mitä makrobioottisessa ruokavaliossa syödään?

On syytä muistaa, että kaikki viljat eivät sovellu tähän ruokavalioon. Seuraavia ruokia suositellaan:

 • Täysjyvät, kuten ruskea riisi, ohra, tattari, ruis, kaura, vehnä ja (ei maissihiutaleita)
 • Palkokasvit, kuten tummansiniset pavut, pinto-pavut, mustat pavut, kikherneet ja linssit
 • Vihannekset , mieluiten luomutuotteita ja syödään raakana
 • Pähkinät, erityisesti mantelit ja saksanpähkinät
 • Hedelmät, kuten omenat, , , ja
 • Luonnolliset makeutusaineet, kuten hunaja, vaahterasiirappi ja melassi
 • Merisuolaa käytetään ruokasuolan sijasta

Vältettävät ruoat

Makrobioottista ruokavaliota noudatettaessa tiettyjä ruokia tulee välttää. Näitä ovat:

 • Liha, kala ja muut proteiinit.
 • Maitotuotteet, mukaan lukien maito ja juusto.
 • Sokeri ja keinotekoiset makeutusaineet.
 • Kahvi
 • Tärkkelyspitoiset vihannekset , kuten perunat, ja jamssit.
 • Muut ruoat, kuten maapähkinävoi, valkoinen leipä, soijakastike ja maissihiutaleet.

Makrobioottisen ruokavalion noudattaminen

Makrobioottista ruokavaliota noudattaessasi sinun tulee syödä viidestä seitsemään kertaa päivässä. Tarkat ajat riippuvat aineenvaihdunnastasi ja aktiivisuudestasi, mutta useammin syöminen auttaa sinua tuntemaan olosi tyytyväisempänä.

Suositeltu päivittäinen kalorimäärä tätä ruokavaliota noudattaessa on 1 600 – 2 000 naisilla ja 2 000 – 2 400 miehillä.

Aamiaiseksi voit syödä kaurapuuroa hedelmien ja pähkinöiden kera, kulhollisen misokeittoa tai täysjyväviljaa hunajalla tai ruskeaa riisipuuroa.

Lounaaksi voit syödä suuren salaatin täysjyväviljojen ja palkokasvien kera, kuten kvinoaa kikherneiden ja papujen kanssa tai ruskeaa riisiä vihannesten ja tofun kanssa.

Illallinen voi olla ruskeaa riisiä, ohraa ja vihanneksia tai iso salaatti.

Makrobioottisen ruokavalion mahdollisia etuja

Makrobioottisen ruokavalion kannattajat väittävät, että se voi auttaa painonpudotuksessa sekä parantaa yleistä terveyttä. Vaikka näiden väitteiden tueksi ei ole tieteellistä näyttöä, ruokavalio keskittyy terveellisten, prosessoimattomien ruokien syömiseen, mikä todennäköisesti johtaa painonpudotukseen.

Jos olet kiinnostunut kokeilemaan makrobioottista ruokavaliota painonpudotuksessa, on muutamia asioita, jotka on pidettävä mielessä.

Ensinnäkin on tärkeää neuvotella pätevän terveydenhuollon tai ravitsemusalan ammattilaisen kanssa räätälöidyn ateriasuunnitelman laatimiseksi, jotta se vastaa erityistarpeitasi.

Toiseksi, sinun tulee siirtyä vähitellen makrobioottiseen ruokavalioon ajan myötä sen sijaan, että vaihtaisit äkillisesti. Tämä auttaa kehoasi sopeutumaan uuteen ruokavalioon.

Lopuksi muista syödä runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, täysjyvätuotteita ja vähärasvaisia ​​proteiinilähteitä ja vältä prosessoituja ruokia ja sokeripitoisia juomia.

Makrobioottisen ruokavalion mahdollisia haittoja

Makrobioottinen ruokavalio on erittäin tiukka ruokailutapa ja jotkut kokevat että se asettaa tarpeettomia rajoituksia laihduttajille, varsinkin jos he noudattavat ruokavaliota yksinään.

On myös olemassa riski ravintoaineiden puutteesta, koska tämä ruokavalio on erittäin rajoittava eikä sisällä lisäravinteita. Varsinkin pitkäaikaisen makrobioottisen ruokavalion vaaroja ovat proteiinin puute, liiallinen hiilihydraattien saanti ja välttämättömien rasvojen väheneminen. Vaikka tämä ruokavalio voi parantaa ruoansulatusta ja vähentää kehon myrkkyjä, se voi myös aiheuttaa kielteisiä terveysvaikutuksia, kuten anemiaa.

Yhteenveto

Makrobiotiikka ei ole pelkästään ruokavalio, vaan pikemminkin tapa ajatella ruokaa ja ravitsemusta. Makrobioottinen lähestymistapa syömiseen perustuu yinin ja yangin periaatteeseen, jonka mukaan kaikki maailmankaikkeuden asiat ovat tasapainossa ja harmoniassa.

 • Makrobioottisen ruokavalion tavoitteena on tasapainottaa kehoa ja mieltä syömällä elintarvikkeita, jotka ovat sopusoinnussa luonnon kanssa.
 • Makrobioottien suhteen ei ole olemassa yhtä kaikille sopivaa lähestymistapaa, joten ruokavalio räätälöidään kunkin yksilön tarpeiden mukaan. On kuitenkin olemassa muutamia perusperiaatteita, jotka ovat yhteisiä kaikille makrobioottisille ruokavalioille.
 • Makrobioottien tärkein periaate on syödä elintarvikkeita, jotka ovat tasapainossa luonnon kanssa. Tämä tarkoittaa useiden prosessoimattomien ruokien nauttimista, jotka ovat paikallisesti tuotettuja ja kauden mukaisia.
 • Makrobioottinen ruokavalio rohkaisee myös syömään - ja yang-energian suhteen tasapainoisia ruokia. viilentävät ja rauhoittavat, kun taas lämmittävät ja antavat energiaa.
 • Makrobioottisen ruokavalion keskeinen periaate on syödä helposti sulavia ruokia. Tämä tarkoittaa prosessoitujen elintarvikkeiden, keinotekoisten lisäaineiden ja runsaasti rasvaa tai sokeria sisältävien elintarvikkeiden välttämistä.

Tiivistelmä

Makrobioottinen ruokavalio on erittäin tiukka ruokavalio ja sitä tulisi kokeilla vain niiden, jotka ovat sitoutuneet totaaliseen elämäntapamuutokseen. Jos harkitset makrobioottisen ruokavalion noudattamista, on tärkeää keskustella lääkärin kanssa ja räätälöidä ruokavaliosuunnitelmasi erityistarpeidesi mukaan.

Saatat pitää myös näistä

Tietoja kirjoittajasta: Terveellinen Ruokavalio